061-MIS105-QUIZ03

 

Multiple Choice

 

                  1.   The hexa-decimal system of numbers contains _ different digits.

A)

2

C)

16

B)

8

D)

10

 

ANS: C

 

 

                  2.   The decimal number 11 when converted to binary becomes _

A)

10

C)

1011

B)

1010

D)

none

 

ANS: C

 

 

 

                  3.   The binary number 1101 when converted to a decimal becomes __-

A)

6

C)

7

B)

13

D)

8

 

ANS: B

 

 

 

                  4.   The EBCDIC scheme is used for:

A)

Graphic symbols

C)

International language characters

B)

Big Computers

D)

None of the above

ANS: B

 

 

 

 

                  5.   Which type of processors is more accurate in processing the data?

A)

CISC is more accurate than RISC

C)

All processors are accurate

B)

RISC is more accurate than CISC

D)

None of the above

 

ANS: C

 

 

                  6.   POWERPC processors are an example of ___

A)

CISC

C)

Smart card

B)

RISC

D)

None of the above

ANS: B

 

 

7. Virtual Memory technique utilizes storage space on ______ to execute huge program code.

A)    Hard disk

B)     Floppy disk

C)    Flash disk

D)    None of the above

 

ANS: A

 

8. TV Tuner card performs the process in ____ steps.

A)    2

B)     4

C)    6

D)    none of the above

 

ANS: B

 

9. Plug-n-play technology can be used only for _______.

A)    Cards specially built for Microsoft Windows

B)     Cards used in small computers

C)    Cards which are p-n-p enabled

D)    None of the above

ANS: C

 

10. USB bus is faster in data transmission speed than ___________

A)    ISA

B)     HPSB

C)    PSB

D)    None of the above

ANS: A

 

 

True/False

                  11.  ALU component of a processor is used to carry out mathematical operations.

ANS: T

 

                  12.  The word size of a microprocessor corresponds to the number of bits that can be accessed at one time by the microprocessor.

ANS:T

 

13.             Cache memories are very costly but slower than normal RAM.

ANS:F

 

14. ROM memories are volatile in nature.

ANS:F

 

15. Intel Corporation builds only CISC processors.

ANS:F